suck

hela inlägget är taget från agnesb på Rodeo.net

" I Kina har klädbranschen utvecklats så snabbt att det finns många storstäder idag som är helt baserade kring klädindustrin. Efter vattentester hos två av dessa städer – Xintang, ”Världens jeanshuvudstad” som tillverkar över 260 miljoner par jeans varje år, och Gurao, som står för majoriteten av Kinas underklädestillverkning (staden snittar på en produktion av över en halv miljon bh:ar/dag) – har Greenpeace funnit höga halter av gifter i vatten och natur.



Avfallet från färgning och tvättning av tyg släpps rakt ut i floden (man kan själv se det i Googlemaps-bilden ovan), vid en mätning hittades höga doser av fem olika tungmetaller i vattnet. Det berättas att arbetarna i Xintang dessutom rör sig i vattnet dagligen när de letar sten till stentvätting av denim. Greenpeace slår nu larm och kallar det bara toppen på ett isberg: proverna rör endast två av sammanlagt 133 kluster av textil- och klädtillverkningsbaserade städer i Kina. Mer finns att läsa i Times och på kinesiska Greenpeace.

Och en parantes: om detta sker med kläder vill man inte heller tänka på alla fabriker där det gör prylar inom teknik, leksaker, elektronik, etc? 



Greenpeace
skriver: ”Gurao. Barnen på bilderna går i skolan – men på kvällar och helger jobbar de också inom klädbranschen. De får 0,3 yuan [vilket motsvarar ca 0,3 sek] per 100 bh-band de kopplar fast vid ett maskinverktyg. På en heldag kan de klara mellan 650 – 1000 band, vilket ger 20-30 kronor.” 

På onsdag den 8:e december mellan 17-19 sker ett seminarium i Stockolm, på Hotell Anglais, Humlegårdsgatan 23: Har modet modet?, där det kommer diskuteras varför det är så sällan modeindustrin lyfter frågor om hur kläderna är tillverkade. Samtalet anordnas av Fair Trade Center, mer finns att läsa här. "




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0