svar på frågan om skogsindustrin och viskos.

Att bomullen är ett av de mest miljöpåverkande materialen vi har är det ingen tvekan om, flera tusen liter vatten, kemikalier och konstgödsel krävs för att producera 1 kg bomull.  Det har gjort att det länge forskats om ett alternativ till bomullen, utan att riktigt lyckas. Nu har även bomullens kg-pris ökat med 50% det senaste halvåret och det gör forskningen ännu mer intressant, och mer aktuell än någonsin.

Igår i skolan tog vår lärare upp detta och berättade att den svenska skogsindustrin står på kartan för ett alternativ, vilket då är viskos. I och med att pappersförbrukningen minskar och framtiden visar på ett samhälle med internet-tidningar och Ipads, kan skogen istället användas för viskostillverkning.
Detta forskas det om nu och enligt vår lärare är skogsindustrin väldigt positiv till utvecklingen.

" Andra områden där Leif Brodén anser att det finns affärsmöjligheter för skogsindustrin i framtiden är textilfibrer samt biokemikalier och biomaterial.
För textilfibrer, till exempel viskos, från vedråvara trodde han på en dubblad produktion globalt inom fyra år. Bakgrunden är bland annat att det kommer bli svårt att öka odlingen av bomull, en verksamhet som dessutom har kraftig miljöpåverkan i sig." - Leif Brodén, koncernchef för Södra Skogsägarna.

Nu är ju inte viskos det mest miljövänliga materialet heller, tillverkningen kräven en hel del kemikalier ( bla natronlut, koldisulfid och svavelsyra ) och energi. Men i och med att det är så viktigt att bomullsproduktionen minskar är det ett intressant fall att följa 


Kommentarer
Postat av: Gabriella

Tackar för svaret :) Mycket intressant läsning, men jag får en eftersmak av pest eller kolera if you know what jag menar. En annan tanke är att det i förlängningen kanske bidrar till att Sverige får/tar tillbaka mer textilindustri. Ahh, blir ju nästan sugen på att skriva färdigt den där efterhängande uppsatsen i materiallära!

2010-11-09 @ 21:33:15
Postat av: Frida

jamen exakt, jag förstår precis. Men det känns tyvärr som att det är mycket pest eller kolera som gäller inom textilindustrin. Man får hoppas att det utvecklas ett mer miljövänligt sätt att framställa viskos på, typ som Lyocell. Tyvärr är ju Lyocellframställningen patenterat av ett företag och inte ett material som kan produceras av andra. Annars hade ju Lyo varit ett bra alternativ

2010-11-09 @ 21:39:37
URL: http://blogg.vk.se/fridasmode

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0